Esok akan kembali bersedia menghadap realiti isnin ni. Realiti menghadap para pelajar dan tugasan. Bergesa-gesa ke sana-sini.

Ikutkan hati, rasa tak peduli. Tapi mengenangkan tanggungjawab, tetap harus peduli. Walaupun susah, tetap kena kuat semangat, ni semua ujian. Kan? Jgn kritik, jgn mengata, jgn berkeluh.

Dear myself,

Innallaha ma’assobirin. Sesungguhnya Allah sentiasa dekat dgn orang-orang yg sabar. InsyaAllah.

“Sungguh manusia diciptakan bersifat suka mengeluh, apabila dia ditimpa kesusahan, dia berkeluh kesah, dan apabila dia mendapat kebaikan, dia jadi kikir”
[Al-Maarij : 19-21]

“Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar.” [Al-Baqarah : 153]

Dugaan.

Praktikum secara rasminya bermula isnin ni. Siyes, aku sangat rasa terduga. Berat rasanya bila bersendiri menghadapi cabaran di sekolah. Ya Allah, aku harap ada cikgu pelatih praktikum datang sekali utk sesi pagi nanti, sekurang-kurangnya aku ada teman utk berbual, dan pegi makan ! ish >.<

Jadual dah dapat, aku akan mengajar students form 4. ouh ! takotnyaaaaa. dah la dua2 kelas yg aku bakal ajar ni ramai lelaki..huu. and students pulak ada yg over 40 students in a class. I dunno how can I survive within this four months. Ya Allah, berikahlah aku kekuatan.

“La taqof wala tahzan, innallaha ma’ana”, Jangan takot dan jangan bersedih, Sesunguhnya Allah sentiasa bersama kita ! Pesanan dari seseorang yg sgt bererti dlm hidupku, supaya sentiasa membaca ayat ni, moga diberi kekuatan dan semangat dalam diri. Thanks dear, you know how much I love you 😉

Ohh isnin ni after assembly dh ada kelas, giler cuak ! dua2 kelas aku plan nak ajar menda sama je. biarlahhh. tak daya nak pikir dah, insyaAllah segala-galanya akan berjalan dengan lancar hendaknya.

Anddd itulah buktinya, aku sepetang merangka-rangka idea nk ngajar apa. Oh susahnya, nk kena ikut scheme of work yg diberi, tak bleh simply maen taram je..Gigih kan?? Harusssslahh.

Apa2 pun All the best diucapkan kat diri sendiri ! Go go Ana !! You can do it !

Talk and walk with confident, yeahhhh. Ingat tuuu.

Good luck and All the best !

May Allah bless. InsyaAllah 🙂

Cinta Itu Satu Anugerah.

Posted: February 18, 2012 in Sharing.is.Caring

 

Hanya yang penah merasai cinta, tahu akan keindahan dan nikmatnya bila berada di alam percintaan.

Apabila diungkap kata “I LOVE YOU, SAYANG” , hati mana yang tidak terusik? hati mana yang tidak tercuit? Tipula kan..kalau nak cakap tak..

Sekeras mana pun hati kita, ungkapan rasa sayang, ungkapan kata cinta,  tentu sedikit sebanyak mampu mengolah gelojak rasa di jiwa.

Bagiku, tidak salah untuk jatuh cinta. Rasa cinta itu kan fitrah. Anugerah dari Yang Maha Esa buat kita hambanya. Cumanya, seboleh mungkin kesucian cinta itu dijaga dan tidak melanggar batasan syariat agama.

CINTA, satu anugerah dariNYA, juga keranaNYA. InyaAllah, bersama-sama kita menuju ke syurga yg kekal abadi. Amiin..

 

CINTA ITU INDAH…. ANDAI BERTEMANKAN IMAN..
CINTA ITU MUSNAH..ANDAI BERTEMANKAN NAFSU..
CINTA ITU INDAH….. ANDAI SYARIAT DIPATUHI..
CINTA ITU MUSNAH.. ANDAI BATASAN DILANGGARI..
CINTA ITU INDAH….. ANDAI IBU BAPA MERESTUI..
CINTA ITU MUSNAH.. ANDAI RESTU DIPINGGIRI..
CINTA ITU INDAH…ANDAI DIPELIHARA HINGGA KE SYURGA..
CINTA ITU MUSNAH…ANDAI TERSUNGKUR DI DLM NERAKA..

Ilham Ustazah Siti Nor Bahyah dalam Semanis Kurma, tajuk “Bercinta Slps Kahwin.”

 

~Cinta itu satu Anugerah~

Indah kan? “Love doesn’t make the world go round. Love is what makes the ride worthwhile.”

Kerana cinta segalanya mungkin 🙂

Walau apa-apa pun, bersederhanalah dalam apa-apa pun kerana kita tetap kena ingat semua ini hanyalah pinjaman dariNYA. Ingatan untuk diri sendiri.

Dan untuk para wanita, jom sama-sama amalkan doa ni, moga kita mendapat jodoh dan pasangan yang terbaek dari Allah, insyaAllah.

‎♥ Jangan pikat wanita kalau anda tak bersedia cintakan dia.

♥ Jangan buat wanita tu jatuh cinta kalau anda tak cintakan dia.

♥ Jangan memberi wanita harapan kalau anda tidak pasti.

♥ Jangan sakitkan hati wanita kalau anda tiada hati untuknya.

♥ Jangan mainkan perasaan wanita kalau anda tiada perasaan untuknya.

♥ HARAM jika jadikan wanita itu kekasih tetapi tiada niat untuk nikahinya

JANGAN ! JANGAN ! JANGAN ! INGAT TUUU..

Ingatan terlayar pada kenangan lalu yg semasa menjelajah ke Air Terjun Berkelah tahun lalu.

Dalam jam hampir 8pagi kami telah tiba di simpang masuk kawasan tersebut, cumanya perjalanan berbatu-batu yang bersimpang-simpang menjadikan perjalanan dirasakan amat lama!

Hampir setengah juga memandu dan tiba di kawasan parking. Namun tidaklah semudah itu, setibanya di sana, kami perlu berjalan kaki, ber-jungle trekking meredah hutan dan kawasan berbatu-batu di situ. Siyes, bagi ku perjalanannya memang mencabar!

Tiba di kawasan air terjun pertama, aku kagum dengan keindahannya. Ya Allah, indahnya ciptaanMu! Sejuk angin dibawa arus air terjun dirasakan. Tapi, tidaklah semudah itu, cabaran diteruskan dengan memanjat bukit dan hutan yang agak tinggi bagiku. Sekali pndang aku rasa macam tak boleh je nak panjat tempat macam tu, sebab nampak sangat curam. Malah tiada specific jalan atau arah yang kita boleh panjat, pandai-pandailah memijak batu-batu yang ala-ala wall climbing pun ada!

Kena bergayut kuat menghayunkan diri pada dahan pokok di pegangan kiri dan kanan dan ringankan badan menghayun dan meloncat! Huh, siyes walaupun nampak berani dan ingin mencuba segala bagai, tapi dalam hati aku takut giler sebenarnya!

Aku terfikir macam mana kalau jatuh nanti, dah la jauh kedalam. Ni kalau jatuh memang cedera parah je ni, dan macam-macam lagi juga yang terlintas di ruang benakku ketika itu. Tapi keinginan mencuba dan rasa adventurous  tu tak dapat dilenyapkan juga. Lalu aku beranikan diri smbil dalam hati tak lekang dengan mengingati Allah.

Ya Allah..berdebar giler! Lepas pada pendakian yang mencuram dan mencerun itu, kami teruskan perjalanan melalui batu-batu dan hutan-hutan dan berjumpa dengan air terjun yang kedua. Aku lihat ada 2 khemah disana. Memang tak ramai orang yg tiba di atas itu kalau bukan org yg suka adventure shja. Kebanyakan keluarga yang membawa anak-anak Cuma berkelah dikawasan sungai bawah saja.

Tapi kami tidak berhenti disitu, teruskan perjalanan pendakian ke atas lagi melihat air terjun yang semakin atas. Ya Allah, apabila tiba disana aku memang sangat berasa takjub! Memang chantek sangat-sangat kawasan yang berbatu-batu. Angin yang di bawa rasa sangat sejuk kala itu. Ambil gambar kenang-kenangan disana.

Aku memandang ke bawah dan terfikir, kalau tersilap langkah ni memang tempah maut free ni, memang wassalam la ! tinggi dan sangat menakutkan bila tengok bawah ! heeee..jauh di sudut hati aku macam tak percaya aku berjaya sampai mendaki setinggi ini. Satu kebanggaan buat diri sendiri!

Hehe..setelah agak lama di sana, kami memutuskan untuk mandi hanya di air terjun di tingkat bawah sahaja. Tanak mengambil sebarang risiko, lagi pula payah nanti jika berlaku apa-apa. Kami turun ke bawah. Wah! Memang jalan-jalan dalam hutan yang mencabar camni dah jadi cam hobi aku pulak, hehe..

Sampai di bawah, kami mula-mula hanya rendam kaki je. Haihz, sejuk cam ais batu air dia. Nyaman takyah cakap la. Memang siyes sejuk dan best ! mula-mula je rendam kaki, pastu atas sket dan akhirnya mandi jugaklah. Aku mula-mula tanak basahkan tudung pasalnya aku tak bawak tudung spare, bleh terlupa nak bawak, pastu bila tengok yang lain best sngat berendam, aku pon basahkan jela.

Haha..nasib baek la, tudung bawal hitam kesyanganku itu cepat kering, dalam penjalanan berjalan meredah hutan untuk tiba di kawasan depan untuk kebilik persalinan dan segalanya, sempat kering ! bayangkahlah betapa jauh perlu berjalan untuk sampai ke kawasan air terjun tu !

Akhirnya hampir jam 12 kami siap mandi manda, smpai mengcut dan mengigil aku kesejukan bermain air lama sangat ! minum-minum air di kawasan itu, lepak-lepak sebentar, kemudian jam 1 kami mulakan perjalanan pulang. Setengah jam kemudian tiba di rumah.

Indah. Adventurous.  I love air terjun berkelah ! memang best sangat-sangat !!

Assignment itu ibadah!

Posted: February 6, 2011 in suka.suku.suki.

INGAT! Pesanan dari Ana-to-Ana    😀

Sebarang kebaikan yang kita buat adalah ibadah.

Buat keje yang baek tu satu ibadah.

Jadi, Assignment bersepah tu jugak ibadah.

Bila buat ibadah kita dapat pahala.

Tapi kenapa susah sangat nak melekat lama2 nk buat ibadah?

haha..talk to myself..

Bila time nk mula buat asgmnt je, macam2 tab aku bukak, fesbuk, tumblr, youtube, 4shared download2 lagu, ha ni wordpress, baca blog2 manusia..macam2 la keje sampingan melahgo aku buat 😛

Apa nak jadi la haih..

Akhirnya? Satu keje pun tak siap. Mata mengantuk. Terbaek kan?? 😛

 

The lost; but, I know I’m never alone^^

Sometimes we wonder why something is happened at this moment. Why does it happen to me? Why me? But the real thing is that only God knows the exact answer and why are we chosen to confront this.  Every people in this life have their own life journey, and this is mine. I accept it wholeheartedly. Whatever happens, I still have to face it with courage. Again, everything happens for a reason. Sooner or later we will know that something good is planned behind these. InsyaAllah. HE knows the best.

Being 21 years and 4 months has made me mature enough to think positively and accept the life test that is destiny to me. I believe in God; ALLAH is always with us. God will test us with something that we can endure with. HE always knows our limit. HE knows that we can take it and handle it with maturity and faith. Alhamdulillah, this is the way I have been brought up and I believe dad never wanted me to grieve but continue life as my future ahead is still far away. YES! I have to! I MUST! ^^

18 March 2010 was a date that brought one big history in my life. I lost one of the most important person in my life- my dad; ayah- at 4.50pm I got a phone call that said, “Ana, ayah dah tader”, my brother’s voice sound very pathetic and in controlled voice, “balik sekarang jugak, Ana”

Innalilllahi wa inna ilaihi raji’un. Certainly, from HIM we came, and to HIM we return.

And it was like, dang!! Something knocked my head and said ‘you don’t have dad anymore Ana’.  For a second actually I didn’t know how to react and I simply couldn’t remember how I reacted at that moment. What I remember was that I answered to my bro, “ye, tgh pack things ni nak balik skrg la ni”. Then I turned off my phone. Few seconds later, I got another call from my sister, she said, “Ayah dah tader.” I heard she was crying. What was my respond just that I said, “I knew it, najib baru call td. I’m going back now”

My few friends were there; in my room. We were actually discussing the video project for Edu. Tech at that time—Lisa, Yana, Shan and Jessie— these are the people who were with me when I got that very unexpected news.

Then, what I remember was, I turned to my friends and said, “Ayah aku dah tader.” I still remember their all faces were shocked. I seriously didn’t know how I reacted at that time. I didn’t cry but I knew there were tears as Lisa caressed my back to calm myself. I remember that moment clearly. As yana’s eyes also got tears, I saw that. She was wearing her tudung that time. Shan and Jess were just quite as maybe they also just like me, shocked.  I was. I was freaking shocked to know the reality I am ‘anak yatim’ now. Dad has finally left me to another ‘alam yang kekal’. I have never expected he’ll leave me this soon. But, it’s okay. I’ll pray his soul be blessed. Semoga roh arwah ayah diberkati, dirahmati dan ditempatkan dikalangan orang2 mukmin. Amin..Insyaallah..

They sent me until the LRT sg.besi and then I went straight to Pekeliling. I thank to yana for driving me there. Babe, I know u would say, and all of you would say, “no mention la, we are frens right?” I knew and I’m really glad for knowing you guys. Seriously I am.^^

I knew my eyes were like a bit bengkak and merah2. I didn’t cry, but the tears just came out, sometimes, and out of sudden, especially whenever I got calls from my friends. Farah Asmaq was the first person I texted and when she called me I was just speechless and couldn’t speak much. The memories with dad suddenly came and replay right in front my eyes. I could feel it and remember the time which was last time I saw him, he looked better, and sometimes looked worst. He looked so unstable sometimes. I never thought of dad will leave me this soon, seriously I always hope there would be a chance for me seeing ayah back to himself as before. But….

My bus was at 6.30pm and during that time, both my phones just couldn’t stop ringing and receiving msgs. I received so many condolences and prayers for my dad. News spread so fast till I was pretty wondering who did spread the news to my former english teacher, Teacher Rosaliza, as she also texted me. But, however, I thank to them who always be right here with me even it was just a msg and a call, but the remembrance is the most important. Thank you everyone,^^ Always know that I syg you all v.very much^^

At this time, I realize who were my real friends, the people who care for me and who were not. Seriously, I am. I could feel that. I knew I never be alone…

Oh ya, I arrived home around 9.40pm something, but ayah dah selamat dikebumikan. When I called my bro to fetch me at the bus stop nearby, Amir said, “baru je siap kebumi and betul2 baru smpai umah waktu ko call td”

And I just remain in silence in the car until reached home.

I saw loads people at home, I met my mum, salam her hands. She hugged and kissed me and said sorry cos couldn’t wait for me. jenazah terus kebumi right after isyak. And I just said nothing, nodding head and went to toilet for a while. I looked people around me, but at that time seriously, I still like that, remain pretending strong.

Then, I ate nasi  as I hadn’t eaten whole day, just took lunch that day.

My mind was just like nothing inside. And what was my feeling? I didn’t even know how to describe..

Ape pon aku memahami, ayah penah berkata, tak perlu la tunggu all of us gathered baru nak tunggu kebumikan, kalau boleh buat segera. Dan itulah yang berlaku. Aku tak terkilan dengan pemergian ayah sebab melalui kata2 semua ayah pergi dengan sangat tenang, segala urusan ayah juga dipermudahkan. Alhamdulillah, bila dengar tu aku rasa sangat bersyukur.

Walaupon aku sorang sahaje yang tader waktu tu, tapi I knew dad would understand me. Last time on that Monday morning I salam him before went back to UKM and told my dad while holding his shoulder, “ayah makan ubat ye nak cepat baik”. He looked at me and nodded his head. I could clearly remember his face at that time as he lay down on the ‘kerusi malas’. That was two days before dad passed away on Thursday after asar. If only I knew that was my last time, I would not come back to UKM. But I knew it was just inevitable cos I have two presentations to do on wednesday and thursday morning.

I feel doubt and don’t know what to do sometimes when facing these two separate things. Family is the priority, but I can’t simply leave my work especially when it related to group work, I’m not a person yang akan simply2 lepas tangan with my works. But, when it happens, I have to. “Sorry girls, cos I have to trouble you with my part”

To all my dearest ever friends, I just want to let you all know that I’m really2 glad for having such considerate, caring,  and kind friends like you all, seriously. I feel like having so many people who love and care for me undoubtedly, boundlessly.  So many people around that I can count on when I face problem. So, should I show I’m weak in front of them, after they have given and shown me  lofty hope, support and encouragement?

I don’t think I should be sad for whatever has happened but appreciate with things I have around me. Therefore, I should be strong!

Even though I lost dad, but still I have mom; ‘mak’, my siblings; 3 big brothers, ‘Din’,’Amir’ and ‘Najib’ who love cari gaduh with me all the time, my sisters, ‘kak long’, ‘kak gee’ , younger sis, ‘Fatin’ and countless friends who really care for me. I appreciate for what I have now, and I always know that I’m never alone^^ Luv ya all! Muakzz!

with lots of love;

ANA = Always Never Alone^^

: : AL-FATIHAH : :

p/s: je t’aime mon famille et mon amis^^